Ahad, 5 Jun 2011

SOS YONG TAU FU

Bahan-bahan

2 sudu petis/otak udang (shrimp paste)
1 sudu tepung jagung
2 biji Gula Melaka
2 ulas bawang putih yang ditumbuk halus
4 sudu sos cili
Gula
Garam



Cara-cara

Panaskan 2 cawan air dalam periuk. Masukkan gula Melaka. Masak sehingga agak pekat sedikit.
Masukkan petis udang, sos cili, bawang putih, garam dan gula secukup rasa.
Kacau tepung jagung sehingga sekata di dalam cawan yang berisi air. Masukkan ke dalam periuk.
Kacau sehingga sebati. Biarkan 2-3 minit di atas api.
Siap untuk dihidangkan dengan bebola ikan, sotong, ketam dan sebagainya yang telah dicelup dalam air panas.
Sumber dari blog oh malaysia.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila tinggalkan sedikit komen anda sebelum keluar dan senang-senang berkunjung lah lagi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Popular

Blogobo.com