TELUR PINDANG
Daun manggis
Daun lengkuas
Daun jambu untuk beri warna hitam pada telur
Daun serai + isi
Daun senduduk
Kicap pekat
Ketumbar 2 kg
Jintan halus 100g
Jintan kasar 100g kisar semuanya
Bawang kecil 3 kg dengan kulitnya
Bawang putih 1kg
Cili kering 200 g
Isi lengkuas
Cuka 1 cawan
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- apabila semua daun telah dicuci, susun sedikit demi sedikit daun dalam periuk.
-letakkan semua bahan- bahan yang digunakan sedikit demi sedikit sambil diselangi telur
-Buat sehingga habis bahan
-kemudian, telur hendaklah direbus pada api yang kecil dalam jangka masa 2 hari.
Bahan semua mak ambik kat keliling umah je. Inilah resepi telur pindang, x susah pun. Bukan main2 tau resepinya. Macam main masak2 zaman kecik2 dulu. Tapi, ini betul, bukan COBAAAANNNNNNNN....
DARI BLOG
Daun manggis
Daun lengkuas
Daun jambu untuk beri warna hitam pada telur
Daun serai + isi
Daun senduduk
Kicap pekat
Ketumbar 2 kg
Jintan halus 100g
Jintan kasar 100g kisar semuanya
Bawang kecil 3 kg dengan kulitnya
Bawang putih 1kg
Cili kering 200 g
Isi lengkuas
Cuka 1 cawan
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- apabila semua daun telah dicuci, susun sedikit demi sedikit daun dalam periuk.
-letakkan semua bahan- bahan yang digunakan sedikit demi sedikit sambil diselangi telur
-Buat sehingga habis bahan
-kemudian, telur hendaklah direbus pada api yang kecil dalam jangka masa 2 hari.
Bahan semua mak ambik kat keliling umah je. Inilah resepi telur pindang, x susah pun. Bukan main2 tau resepinya. Macam main masak2 zaman kecik2 dulu. Tapi, ini betul, bukan COBAAAANNNNNNNN....
DARI BLOG
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sila tinggalkan sedikit komen anda sebelum keluar dan senang-senang berkunjung lah lagi...